Brev fra Henry!

historien til Plankefrues husJeg ble så glad når det dumpet ned et brev i postkassen vår forrige uke, med sirlig håndskrift – der var hstorien om gården vår!!

Historien om gården vår helt fra den ble bygd i 1862, fortalt av Henry som er født og vokst opp i huset vårt, sønn av Emelie som jeg husker som ei veldig gammel dame fra da jeg var liten.

«29.10.2014

Gården Breivik.

Anders Larsen Grøvdahl (1823-1875) kom fra en plass som hette Hagna (Haga) i Grøvdalen (Isfjorden) i Hen Sogn. Etter at et snøskred tok heimen deres i 1858, ble familien splittet.

Anders Larsen Grøvdahl kom til handelsmann Rødal på Storholmen. Anders var snekker og drev også med oppkjøp av tidligere oppsatte hus som ble flyttet og satt sammen igjen til nye hus. Han var den første som bygde og dyrket jord på gården Brevik. Huset på Breivika ble bygd i 1864-1865. (red. huset ble bygd i 1862 i følge papirene våre som fulgte med huset)

Anders Larsen Grøvdahl var gift med Karen Olava Andersdatter Vevang. Mens det nåværende huset på Breivika ble bygd, budde Anders og Karen Olava i gammelhuset ute i Breivika hvor også første barnet, August Edvard, ble født. (red. jeg undres på om han her refererer til vår families gård, huset som min lillebror overok) Jorda som da tilhørte gården lå da fra nåværende hus og ned mot sjøen. Dette ble endret etter senere utskiftning av hele Breivika.

Etter at Anders Larsen Grøvdahl døde i 1875, giftet Karen Olava seg i 1876 med Robert Skotheim (Brevig). De forpaktet gården inntil Karen Olava døde i 1891. Gården ble da overtatt av August Edvard som var eldste sønnen av Anders Larsen Grøvdal og Karen Olava. »

Lyst til å vite mer? – Stikk innom bloggen min i morgen. I mens skal jeg skrive brev til Henry, og høre om det var på min families gård som August Edvard ble født og hvordan gården fikk navnet Jelå.

Jeg skal også sjekke et gammelt bilde av et arbeidslag som henger igjen i huset. Kanskje det er noen av navnene som er med i historien som dukker opp..

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *